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BDPA - Bases de Dados da Pesquisa Agropecuária Embrapa
 






Registro Completo
Biblioteca(s):  Embrapa Hortaliças.
Data corrente:  28/04/1998
Data da última atualização:  24/04/2008
Autoria:  MONTEIRO, D. A.; CASTERO, J. L.; ABRAMIDES, E.
Título:  Escarificacao de sementes de batata-doce.
Ano de publicação:  1977
Fonte/Imprenta:  Campinas: IAC, 1977.
Páginas:  6p.
Série:  (IAC. Boletim Tecnico, 42).
Idioma:  Português
Palavras-Chave:  Batata-doce; Escarificacao; Scarification; Sulphuric acid.
Thesagro:  Ácido Sulfúrico; Germinação; Ipomoea Batatas; Semente.
Thesaurus Nal:  germination; seeds; sweet potatoes.
Categoria do assunto:  --
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Hortaliças (CNPH)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status URL
CNPH11816 - 1ADDFL - --013751375
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Registro Completo

Biblioteca(s):  Embrapa Semiárido.
Data corrente:  05/04/2022
Data da última atualização:  11/04/2022
Tipo da produção científica:  Artigo em Periódico Indexado
Circulação/Nível:  B - 2
Autoria:  RIBEIRO, B. L.; RIBEIRO, J. M.; TEIXEIRA, S. L.; OLIVEIRA, A. B. N.; PEIXOTO, A. R.; MENEZES, A. C. P.; SOUZA, J. C.; PAZ, C. D. da.
Afiliação:  BRENDA LIMA RIBEIRO, UNIVERSIDADE DO ESTADO DA BAHIA; JULIANA MARTINS RIBEIRO, CPATSA; SILVIO LOPES TEIXEIRA; ANTÔNIO BRUNO NUNES OLIVEIRA, UNEB; ANA ROSA PEIXOTO, UNEB; ANNA CHRISTINA PASSOS MENEZES, UNEB; JOSELITA CARDOSO DE SOUZA, UNEB; CRISTIANE DOMINGOS DA PAZ, UNEB.
Título:  Xanthan gum and sodium hypochlorite in vitro rooting of Gerbera hybrida cv. Essandre
Ano de publicação:  2022
Fonte/Imprenta:  Research, Society and Development, v. 10, n. 4, e4811425143, 2022
ISSN:  2525-3409
DOI:  http://dx.doi.org/10.33448/rsd-v10i4.25143
Idioma:  Inglês
Conteúdo:  The aim of this study was to check the use of the following gelling agents: the xanthan gum ?Adicel®? and the stabilizer ?Super Liga Neutra®? to replace agar in the in vitro rooting phase of Gerbera hybrida cv. Essandre. Additionally, the possibility of using chemical sterilization of both culture media and glassware with sodium hypochlorite to replace autoclaving was analyzed. The gelling agents, xanthan gum ?Adicel®? and the stabilizer ?Super Liga Neutra®? were tested at the following concentrations (g L-1 ): 7; 9; 11; 13; 15; 17; 19; and 21. No concentrations of Super Liga Neutra® provided effective solidification. Concentrations of 17 and 21 g of Adicel® provided a good gelling of the culture medium, which was compared to the medium containing agar (control) with two types of sterilization: autoclaving (for 20 and 40 minutes) and chemical sterilization. Autoclaving for 20 minutes did not provide effective elimination of contamination in the culture medium containing xanthan gum; this only occurred when autoclaving time increased to 40 minutes. Plant development in culture media containing 17 and 21 g of xanthan gum, either sterilized by autoclaving for 40 minutes or at a concentration of 17 g xanthan gum using sodium hypochlorite, was statistically the same as the control that contained agar. However, plant development at a concentration of 21g of xanthan gum in a sterilized medium using sodium hypochlorite was lower than that observed in media containing agar.
Palavras-Chave:  Agentes geleificante; Goma xantana; Liga neutra.
Thesagro:  Custo de Produção; Meio de Cultura; Micropropagação; Reagente Químico.
Thesaurus NAL:  Culture media; Micropropagation.
Categoria do assunto:  X Pesquisa, Tecnologia e Engenharia
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Semiárido (CPATSA)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status
CPATSA59829 - 1UPCAP - DD
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